Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kézzelfogható eredmények a borzsovai egyesületi csarnoknál (2011-02-27)

2011.03.15

 A megszokott mindennapi ritmusban zajlik az élet a tejbegyűjtő csarnoknál. Nyolc óra körül már a gazdák mind behozták a tejeimage_0b2407e14036.jpgt, így csak a teli hűtőtankok és a csarnokos várnak arra, hogy érkezzen a tejszállító autó, és elvigye a tejet.A borzsovai egyesületi csarnokhoz jelenleg 23 gazda viszi a tejet, így napi 450500 liter gyűl össze. Egy hónap alatt 1215 ezer liter tejet tudnak átadni a felvásárlónak. A borzsovai egyesület kezdetektől a Gord

on céggel dolgozik, és elégedettek a kialkudott árral és feltételekkel  mondja Szakács Vilmos, az egyesület elnöke. Kiderült, ebben a hónapban írták alá újabb egy évre a szerződést a felvásárlóval. A cég 1,12 lejes alapárat fizet egy liter tejért. A felvásárló kikötése az, hogy a nyári időszakban a leadott tej mennyisége ne legyen harminc százalékkal több, mint a téli időszakban.

Az egyesület az elmúlt évek alatt több pályázaton is támogatást nyert, így a Hargita megyei tanács mellett a Pogány-Havas Kistérség, illetve a megyei egyesület támogatásával 20 ezer lej értékben vannak gépeik, amivel helyben tudják ellenőrizni a tej minőségét. Ezek között van az Eco-Milk, de van metilinkékes csíraszámmérő, sejtszámmérő is, ugyanakkor a felvásárló a csarnok rendelkezésére bocsátott egy antibiotikumos mérőt is. Ez képes kimutatni, hogy a tehén tejében vannak-e antibiotikum-származékok.

Az egyesület a tej begyűjtése mellett a kvóták nyomon követését is vállalta. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat  nyomatékosít az elnök, ugyanakkor azt is megtudtam, hogy az egyesületi tagok közül többen 

sikeresen pályáztak a félig önellátó gazdaságoknak kiírt felhíváson, így évi 1500 eurós támogatást kapnak. A faluban olyan ifjú is van, aki a fiatal gazdáknak járó támogatást vette igénybe, és saját tejbegyűjtője van, ahonnan a felvásárló elviszi a tejet. 
A csarnok működésének költségeire 0,10 banit tartanak vissza a tej árából. Szakács Vilmos egyesületi elnök szerint már több faluban is tartottak előadást arról, hogy mit sikerült megvalósítaniuk. Szerinte életképes az egyesületi csarnok működtetése. 

Borzsovában nem csak az egyesület működtet csarnokot. A gazdák egy másik begyűjtőhöz is vihetik a tejet, ott a csíkszeredai tejgyár a felvásárló.

2011. február 24. orrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/gazdasag/kezzel-foghato-eredmenyek-a-borzsovai-egyesuleti-csarnoknal